27 de març del 2023

Aquest primer d'abril, vine a recórrer els passadissos del Supermercat de Joglars

El 1r d'Abril és una data assenyalada pel mon anglosaxó. És el April Fools' Day, similar al nostre dia dels Sants Innocents, i la gent tira d'enginy per fer-se les bromes més divertides. 

Nosaltres no farem cap innocentada ni us penjarem cap llufa, però sí que volem ajudar-vos a passar-ho d'allò més bé! Per això ens visitarà en Rah-mon Roma, que ens portarà el seu espectacle "Supermercat de Joglars", un recorregut pels passadissos d’un imaginari supermercat joglaresc, on podrem escoltar contes i cançons d’arreu o de casa nostra, talment com si ens endinséssim en els llibres de la prestatgeria d’una biblioteca.

Si bé el trobador era l’encarregat de compondre versos i música a l’època medieval, el joglar era qui divulgava la seva feina. D’origen humil, viatjava amunt i avall recitant les obres trobadoresques tot i amanint-les amb l’art de la presentació i certa improvisació. Però no us penseu que aquesta feina era exclusiva del món medieval romànic. Hi ha hagut personatges similars al llarg dels temps i arreu del planeta. Els griots africans, els bards europeus, els bululús d’Amèrica Llatina, els cecs que recitaven literatura de fil i cordill i els bluesmen del nou continent, l’extensa escola de titellaires asiàtica, els transformistes del teatre de màscares xinès, la commedia dell’arte, els bertzolaris bascos, els músics tutalimundis, també els cantautors, els rapers actuals, els rondallaires i romancers… Tot i les grans diferències, aquests oficis tenen un gran paral·lelisme amb el que ocupa en Rah-mon.